vineri, 2 septembrie 2022

"Prietenul virtual"

 Găsesc de cuviință ca sintagma “prieten virtual” este un nonsens. (deci NU non-sens!). Mai pretențios si academic spus,  este o “contradictio in adiecto” sau, pe romaneste, o incompatibilitate semantica. Prietenia, pur si simplu, ESTE, iar asta doar daca este autentica, indiferent de forma ei de manifestare. Putem avea o prietenie de la distanta, de tip online, dar nicidecum virtuala. Virtual inseamna in limba romana “ceva care nu exista efectiv, ceva care tine doar de posibilitate, potentialitate”, conform DEX.  

Am inceput ex abrupto acest minipanseu, pentru ca, realmente, ma simt dezabuzat cand vad atata semidoctism in randul majoritatii absolute a jurnalistilor aborigeni. Este o sintagma oribila, negandita, pe care jurnalistii romani o folosesc aproape cu obstinatie.

 Eu însumi licențiat, printre altele, in jurnalism, recunosc, nu fara oneste pareri de rau, ca cei mai multi dintre ei au o vaga idee cu privire la ce inseamna sa scrii si sa vorbesti cu adevarat corect in limba romana. Dar nu va mirati! Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti a scos de cativa ani, din cadrul examenului de admitere la aceasta facultate, insasi proba la .. - ati ghicit! – limba romana! Dezastrul lingvistic este, deci, asigurat si... in the making.

Iar acum, pe scurt, haideti sa ne delectam cu cateva „monstre”, emanate de la unii reprezentanti ai jurnalismului din Romania educata. Variantele subliniate sunt gresite.

1.      “…aceste majorari (de salarii –n.a.) care trebuie sa fie în întreg sistemul” (ministrul educatiei, Sorin Cîmpeanu, B1TV, astazi)

CORECT: în întregul sistem

2.      Tot astăzi,  B1TV titreaza pe burtiera doua perle: prima – ministrul Muncii”, corect fiind “ministrul muncii” ( a se vedea DOOM3), iar a doua perluță – „profesorul va ramane cu rol determinat in scoala”, corect fiind, evident, „cu rol determinant”. Unii vor spune, poate, ca e o simpla eroare de tehnoredactare. Va mai spun doar atat: CNN a concediat un jurnalist doar pentru ca a scris gresit un cuvant, uitand sa dubleze o consoana! Iar la noi prim-ministrii „make photos” ! 

Weekend placut, prieteni reali !

P.S. Daca va sunt de folos postarile mele, va invit sa dati distribuire la articol, nu neaparat like. Ceea ce ma bucura cu adevarat este sa stiu ca tot mai multi semeni de-ai mei isi imbunatatesc scrierea si vorbirea in propria limba, Ceva de care, acum mult timp, o alta Romanie ar fi trebuit sa aiba grija, si anume de limba romana din noi, cei de-acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu