vineri, 29 noiembrie 2013

Procurorul pocherist, in instanta - Realitatea TV

Acum cateva zile, Realitatea TV titra: "Procurorul pocherist, in instanta".

        Titlul cu pricina contine doua erori, una flagranta, iar alta, mult mai fina, pe care o cunosc mai ales cei familiarizati cu domeniul juridic.

        In primul rand, cuvantul pocherist NU exista in limba romana. Corect ar fi fost pokerist, care, atentie, nici acesta nu exista in DOOM, actualizat dupa 2009. Cuvantul de origine este POKER, si pentru ca este un xenism, el nu a trecut inca prin procesul de transliteratie fonetica.

        In al doilea rand, procurorul cu pricina, care e  acuzat  ca a jucat la poker banii DNA, poate fi cel mult invinuit  sau inculpat ( daca s-a pus in miscare actiunea penala - ma indoiesc ca asa repede) in faza de urmarire penala. Cuvantul "instanta" presupune deja faza judecatii. Domnii jurnalisti au vrut sa spuna, de fapt,  ca a fost trimis in fata unui judecator cu propunerea de arestare preventiva. Pentru cunostintele juridice ale jurnalistilor, trebuie sa stie ca arestarea preventiva este judecata de un singur judecator, nu de instanta ( care poate avea, desigur, si un singur judecator in compunere). Este o nuanta juridica pe care jurnalistii ar fi bine sa si-o improprieze.

AMENDA:  Sa ne spuna jurnalistul care este durata maxima a arestarii preventive a invinuitului minor, in faza de urmarire penala :D

Un comentariu: