vineri, 29 noiembrie 2013

Ce e ala, modul prezumtiv ???



In ultimii 16 ani, de cand tot predau limba romana pentru admitere la facultate, nu am intalnit niciun elev care sa stie forma corecta a modului prezumtiv. De fapt,  toti ma intrebau sincer, intr-un fel sau altul: “ Ce e modul prezumtiv? Exista asa ceva in limba romana?” De fiecare data, ma pufnea rasul.:))

Da, exista, ba chiar este folosit frecvent, aproape zilnic, de mai toti romanii. Fara sa intru in detalii academice, modul prezumtiv exprima – asa cum insusi numele lui o sugereaza – prezumtia, posibilitatea, probabilitatea.

 Problema este ca in forma lui academica, in limba romana vorbita (nu si scrisa), nu este folosit aproape deloc. Pare pretentios si greu de folosit ca atare. De aceea, limba romana vorbita a inventat o forma colocviala, care este admisa in limbajul curent, de zi cu zi. 

Iata forma academica, literara,  a verbului  a suna la modul prezumtiv:

Prezumtiv prezent
Eu voi fi sunand
Tu vei fi sunand
El/Ea va fi sunand
Noi vom fi sunand          
Voi veti fi sunand
Ei vor fi sunand

Prezumtiv perfect
Eu voi fi sunat
Tu vei fi sunat
El/ Ea va fi sunat
Noi vom fi sunat
Voi veti fi sunat
Ei vor fi sunat

Iata, insa, care sunt, de fapt, formele folosite in vorbirea curenta si recunoscute ca fiind familiare, pentru acest mod verbal:

Prezumtiv prezent
Eu oi fi sunand
Tu oi fi sunand
El/Ea o fi sunand
Noi om fi sunand
Voi oti fi sunand
Ei or fi sunand

Prezumtiv perfect
Eu oi fi sunat
Tu oi fi sunat
El/ Ea o fi sunat
Noi om fi sunat
Voi oti fi sunat
Ei or fi sunat

Nota bene!
1.        Modul prezumtiv este omonim ( adica are aceeasi forma grafica si sonora) cu modul indicativ, timpul viitor anterior. Tocmai de aceea, contextul corect in care se foloseste prezumtivul este acesta: O fi sunat, nu stiu/habar nu am.
2.                Corect este prezumtiv, nu prezumptiv, cum des intalnesc, in special in scris.
3.      Nu confundati paronimele prezumtiv/prezumtios. Prezumtiv deci inseamna probabil, ipotetic, in timp ce prezumtios inseamna arogant, infatuat ( nu imfatuat!!), ireverentios, impertinent, infumurat.

4.   Totusi, exista in vorbirea colocviala, o forma si mai contrasa a prezumtivului, care este cel mai des (nu "cea mai des" - pentru ca "des" aici este adverb, iar adverbul nu se declina) folosita de romani, gratie formei ei prescurtate:

eu oi suna
tu oi suna
el/ea o suna
noi om suna
voi oti suna
ei/ele or suna 

         Nu-i asa ca limba romana este chiar fascinanta?! Intr-un articol viitor, am sa va spun povestea absolut fascinanta a cuvantului fascinant.


2 comentarii: