duminică, 1 decembrie 2013

Din cauza vs datorita



Una dintre cel mai des intalnite erori de exprimare la nivel semantic este folosirea, mai ales in exprimarea orala, a lui din cauza in loc de datorita, si invers.

Inainte de toate, sa lamurim ce reprezinta aceste cuvinte din punct de vedere morfologic. Din cauza este o locutiune prepozitionala specifica doar cazului genitiv, in timp ce datorita, ca si gratie sau  multumita sunt  prepozitii specifice cazului dativ.

Toate aceste prepozitii introduc la nivel semantic o relatie de cauza/efect. Insa in limba romana singura prepozitie  care exprima o relatie de cauza/efect in care efectul este unul negativ este  locutiunea prepozitionala din cauza.

 Celelalte prepozitii specifice dativului, si anume datorita, multumita, gratie exprima semantic doar efectul pozitiv al unei relatii cauza/efect. Astfel, corect este:
 Din cauza ta am picat examenul.
Datorita tie am luat examenul.
Multumita lui am reusit sa termin proiectul.
Gratie efortului tuturor jucatorilor, echipa s-a calificat in etapa urmatoare.

Nota bene!  Avand in vedere ca doar locutiunea preopozitionala din cauza cere cazul genitiv, exprimarea corecta este
Din cauza ta si a colegilor tai, si nu Din cauza ta si colegilor tai.
Tot astfel, pentru ca datorita, multumita, gratie cer cazul dativ, corect este sa spunem
Datorita tie si colegilor tai am reusit , iar nu Datorita tie si a colegilor tai am reusit.
Nu uitati, intrebarea la care raspunde cazul dativ este cui?, si nu a cui?, ca in cazul genitiv.




4 comentarii:

  1. Am observat ca varianta "datorita..." (urmand un efect negativ) este mult mai frecvent intalnita decat varianta "din cauza"... (urmand un efect pozitiv). Oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si inca o observatie: nu imi amintesc sa fi intalnit vreodata greseli cu "multumita..." sau "gratie..." urmate de efecte negative. Cred ca motivele sunt: 1) aceste prepozitii sunt oricum folosite rar (mult mai rar decat "datorita"); 2) cei care totusi le folosesc (acestea fiind oarecum mai "pretentioase", mai livresti) au un nivel de educatie suficient de ridicat incat sa stie ca e corect sa fie urmate de un efect pozitiv; 3) intelesul lor in sine este evident pozitiv, prin urmare chiar ar suna anormal continuarea lor cu un efect negativ.

    RăspundețiȘtergere
  3. Desigur, tot ce ai spus este nu doar pertinent, ci si adevarat. Prepozitiile "multumita" si "gratie" nu au pus niciodata probleme, tocmai pentru ca efectul pozitiv este sugerat de insesi cuvintele mai sus-mentionate. Pe de-alta parte, ca sa iti raspund la prima intrebare, "datorita" este mult mai des folosit cu sens negativ, decat "din cauza" cu sens pozitiv, pentru ca in limba romana mai exista 2 perechi de verbe, din care, de fapt, s-a format aceasta prepozitie: "a datora"/ "a datori" (inv.) si "a se datora"/ "a se datori". Ei bine, in general, al doilea verb din a doua pereche nu se mai foloseste in vorbirea actuala, el conjugandu-se diferit de 'a datora". A datori - el datoreste, a datora - el datoreaza, a se datora - se datoreaza, a se datori - se datoreste. Explicatia este deci una mai subtila, dar corecta: "se datoreste" se folosea cu sens negativ, iar se datoreaza" se foloseste de mult timp si cu sens pozitiv, si cu sens negativ, desi initial, se foosea cu sens pozitiv. Astfel, in cazul verbului reflexiv, chiar si Academia incurajeaza folosirea lui "a se datora", in locul lui "a se dator"i, motiv pentru care vorbitorii tind sa foloseasca si prepozitia "datorita", ca in cazul verbului " a se datora", atat pentru a exprima un efect pozitiv, cat si un efect cu sens negativ. Sper ca acum este mai clar. ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, mult mai clar, multumesc! Si multumesc in general pentru "o gura de aer proaspat" pe net, cu blog-ul asta. Limba romana chiar merita o asa preocupare, o asa dezbatere, un asemenea schimb de idei. Chapeau! (sau neaosul "Jos palaria!")

    RăspundețiȘtergere