marți, 3 decembrie 2013

A fi sau a nu fii ? Asta e întrebarea !



 
La sugestia unui prieten – de altfel, binevenită  și bine primită de mine – am decis ca, de-acum încolo, odată cu acest articol, să scriu toate articolele folosind diacriticele. Mulțumesc, Gabriel, pentru recomandare! Dacă îmi vor mai scăpa unele diacritice, nepuse sau puse greșit, îmi fac încă de-acum amendă onorabilă.

În acest articol vă voi vorbi despre ortografia verbului A FI. Nici nu aveți idee câte probleme pune acest verb aproape majorității românilor! Cum e corect până la urmă: fi/fii bun, nu fi/nu fii rău, să fi fost/ să fii fost, să nu fi/să nu fii, să nu fi fost/să nu fii fost, vei fi/vei fii, o să fi/o să fii, o fi/ o fii, ai să fi/ ai să fii ???  

V-am băgat în ceață, știu, dar la finalul acestui articol, veți ieși singuri din ea. Avantajul principal va fi acela că, odată ce veți retine regula și excepțiile, nu veți mai avea niciodată dubii cu privire la scrierea corectă a verbului A FI.

Greutatea constă în faptul că în absolut toate situațiile a fi are aceeași cantitate de vocală, vorbitorul de limba română trebuind să știe foarte clar care sunt regulile de ortografie a verbului a fi. Ca un contraexemplu, între doi copii și copiii au venit, diferența de cantitate vocalică este evidentă, pe când la a fi nu avem acest avantaj fonetic.


REGULA este : Verbul A FI se scrie în toate cazurile cu un singur i,  în afară de situațiile enumerate mai jos.
 
EXCEPȚIILE , în care verbul A FI se scrie cu 2 i, sunt:

1.       Se scrie cu 2 i la modul imperativ, doar forma afirmativă
   Ex.  Fii bun!, Fii isteț !

2.       Se scrie cu 2 i la modul conjunctiv, doar la timpul prezent, atât la forma afirmativă, cât și la forma negativă:
    Ex. Ti-am spus să fii bun.
           Ți-am spus să nu fii rău.

3.       Se scrie cu 2 i la modul indicativ, timpul viitor prezent, atât la forma colocvială, cât și la forma viitorului perifrastic, doar la pers. a II-a singular (tu):
     Ex.  O să fii mâine la școală, sper.
             Ai sa fii mâine la școală, nici nu se discută asta.


NOTA BENE! 

1.   In cazul modului indicativ, timpul viitor prezent, forma literară, verbul A FI se scrie tot cu un singur i!
   ex. Eu voi fi, tu vei fi , el va fi etc.

2.  Nu uitati, la modul imperativ, forma negativă, verbul  A FI se scrie tot cu un singur i, pentru ca se aplică o regulă specială, si anume aceea că modul imperativ , forma negativă se formează din negația NU + forma verbului la infinitiv. 
 Cum forma de infinitiv este A FI, corect se va scrie NU FI! 

3. Tocmai de aceea, se va spune corect NU ZICE! NU FACE! NU DUCE!, și nicidecum, așa cum des auzim, nu zi!, nu fă!, nu du!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu